Bij het begrip mode wordt er doorgaans als eerste aan kleding gedacht. Mode beslaat echter een veel groter gebied dan welke kleding iemand draagt. Eigenlijk zijn alle bezittingen die zichtbaar zijn aan mode onderhevig. In het verlengde van kleding zijn er bijpassende accessoires te verkrijgen. Een duidelijk in het oog springend gebruiksvoorwerp zoals een tas past bij voorkeur perfect bij de outfit. Veel modebewuste vrouwen hebben meerdere tassen die bij verschillende kledij passen. Ditzelfde geldt voor sieraden en schoenen.

Er zijn meerdere factoren van invloed op de mode. Voor een deel zijn dit de modemakers die gebruik maken van de media. Reclame zorgt ervoor dat mensen vertrouwd raken met bepaalde designs en kleuren. Deze ontwerpen worden op hun beurt zeer regelmatig gebaseerd op kleding en attributen uit populaire series en films.

Tevens zijn omgevingsfactoren van belang. Het is mens eigen om bij een groep te willen horen, en een groep onderscheidt zich door het beeld wat wordt neergezet. Iemand die glamour wil uitstralen zal eerder in een sportieve auto rijden dan in een klassieke of een gezinsauto. Terwijl iemand die in een omgeving woont waar vooral gezinnen wonen juist eerder voor een gezinsauto zal kiezen.

Met de komst van de digitale apparaten is er een nieuwe markt voor de modeontwerpers ontstaan. Een computer is net zo prominent aanwezig in een huis als meubels. Bij een strakke moderne inrichting past bijvoorbeeld een imac prima. Het is wenselijk dat alles eruit ziet als een geheel. Er zijn geen computers met een klassieke uitstraling op de markt, daarvoor zou een computerkast een oplossing kunnen zijn of een macbook refurbished welke gemakkelijk op te bergen is. Ook de mobiele telefoon wordt sterk bepaald door de mode. Het gaat hierbij zeker niet alleen om de praktische functies van de telefoon, maar ook om hoe het apparaat eruit ziet. Mensen in allerlei leeftijdsgroepen hebben constant een telefoon bij zich. Daar wil je wel mee voor de dag kunnen komen.

Bij volwassenen is het effect van modetrends meestal redelijk subtiel. Mensen gaan al dan niet bewust met de stroom mee of kiezen er juist voor om dit niet te doen. Onder de jongeren gaat het er vaak wat harder aan toe. Wanneer een tiener niet met de mode meegaat, is de kans groot dat hij of zij op school uitgelachen of zelfs buitengesloten wordt. Al op hele jonge leeftijd speelt mode een rol. Speelgoed dat plotseling erg gewild is bijvoorbeeld, en waarmee op school gepronkt wordt. Indien je dan het goedkopere merk hebt gekregen, kan dit helaas al voor schaamte zorgen bij een kind.

De laatste jaren is er wel een verschuiving zichtbaar naar een toenemende mate van eigen stijlen. Excentriciteit wordt meer gewaardeerd en zelfs door velen bewondert. Dit opent weer nieuwe deuren voor de modewereld. Hierdoor is er namelijk vraag naar een haast onbeperkte verscheidenheid aan producten en komen er steeds meer exclusieve ontwerpen op de markt.