Het belangrijkste onderdeel bij formele kledingdracht bij mannen is misschien wel het gebruik van dassen. Dassen, ook wel stropdassen genoemd, zijn stukken stof die men op een bepaalde manier onder de boord van een overhemd knoopt om zo een strakke lus om de nek te hebben. Vandaar de benaming ‘strop’. De geschiedenis van dit kledingstuk is onbekend, maar in de moderne tijd wordt de das wel gezien als onmisbaar gedeelte van een formele outfit voor mannen.

Er bestaan verschillende manieren om dassen te knopen oftewel te strikken. Door te variƫren met de knoop kan men voor verschillende uitstralingen gaan. De bekendste knoop is misschien wel de enkele Windsor, dit is een knoop die de meeste mannen wel kennen. Als men voor een meer formele uitstraling gaat is de dubbele Windsor meer geschikt, omdat die zorgt voor een dikkere knoop.

Dassen bestaan in verschillende kleuren. Het is aan te raden een das te kiezen in een kleur die past bij de kleur van de ogen van de man en bij de kleur van zijn pak. Populaire kleuren zijn bijvoorbeeld rood voor formele aangelegenheden, evenals blauw en groen, en een gekke of bijzondere print in meer informele situaties.