Een overhemd is een shirt met lange mouwen met daaraan boorden, en met een kraag welke wordt gesloten door middel van knopen. Deze knopen kunnen zichtbaar zijn, of ‘blind’, wat betekent dat men de knopen na het sluiten vanaf de voorkant niet meer kan zien. De meeste overhemden zijn wit of blauw, met verschillende patronen zoals streepjes of stipjes die daarop gedrukt kunnen zijn.

Als mannen een das dragen is het belangrijk dat zij het bovenste knoopje van hun overhemd dicht doen. Op deze manier kan men ervoor zorgen dat de das goed blijft zitten. Als men een jasje draagt zorgt men dat de boord van het hemd onder het jasje blijft zitten.

Overhemden kunnen echter ook gedragen worden zonder jasje erover. Doet men dit, dan kan men ervoor kiezen de bovenste knoopjes los te laten en de mouwen op te rollen voor een meer ‘casual’ of ‘relaxte’ uitstraling. In dat geval kan men er ook prima voor kiezen om een patroon zoals streepjes op het hemd te dragen, of kan men kiezen voor een andere kleur dan blauw of wit. Roze en groen zijn hier bijvoorbeeld ook erg geschikt voor.