Zoals gezegd is het voornaamste formele kledingstuk of de voornaamste formele outfit die mannen bezitten en geacht worden te dragen meestal een pak. Deze pakken bestaan in allerlei soorten en maten.

Voor het jasje bestaan twee voorname stijlen: double breasted en single breasted. Double breasted zijn jasjes met twee rijen knopen aan de voorkant, welke over elkaar heen sluiten. Deze jasjes worden tegenwoordig gezien als ietwat verouderd, maar zijn desalniettemin nog steeds in trek. Daarnaast bestaan er jasjes met een enkele rij knopen, tegenwoordig meestal twee knopen. Men draagt deze door de bovenste knoop dicht te doen; de onderste knoop wordt geacht open te worden gelaten. Aan de achterkant kan een jasje een split hebben, in de vorm van twee inkepingen of één in het midden.

De broek wordt meestal hoger gedragen dan men gewend is van een spijkerbroek, en is gemaakt van zachte stof zoals wol. Hoewel broeken vaak dezelfde kleur hebben als een jasje, hoeft dit niet. Men kan een pak hebben dat bestaat uit verschillende bij elkaar passende kleuren, om zo een eigen stijl tot uitdrukking te brengen. Het hangt af van de setting waarin men werkt of dit geaccepteerd wordt.