Zakelijke kleding en mode is duidelijk verschillend van de kledij die men in het dagelijks gebruik draagt. Voor mannen bestaat deze zogenaamde ‘business formal’ kleding veelal uit een pak, bestaande uit een broek, nette leren schoenen, een overhemd, een jasje en een das. Voor vrouwen bestaat zakelijke formele kleding meestal uit een mantelpakje en hoge hakken.

Formele kleding wordt meestal gedragen in zakelijke settings zoals op werk. Er zijn dan ook weinig mensen die deze kleding in hun vrije tijd dragen. Door het dragen van formele kleding zoals pakken drukt men uit dat men een professional is, en vaak ook een zekere status heeft. Hierdoor neemt zakelijke kleding bij ons dezelfde functie in die de toga bij de oude Romeinen innam: men wil iets uitstralen. Zakelijke kleding is vaak relatief duur doordat dure materialen worden gebruikt en vaak handwerk vereist is. Hierdoor bezitten veel mensen weinig zakelijke kleding zoals pakken, of zelfs helemaal niet.

De meeste mensen vinden zakelijke kleding oncomfortabel zitten. Voor de mannen betekent business formal in elk geval dat zij een das moeten dragen. Veelal wordt dit ervaren als beknellend en oncomfortabel. Toch hebben wij met zijn allen afgesproken dat een das wordt gezien als netjes, en daarom nu eenmaal gedragen moet worden. Hetzelfde geldt voor de hoge hakken van vrouwen: hoewel zij oncomfortabel zijn, verlenen zij ook een zekere status aan een outfit.

Er bestaan verschillende stijlen van formele kleding, en hoewel deze kleding voor veel dragers aanvoelt als een oncomfortabel uniform, zijn er zeker mogelijkheden om individuele smaak en voorkeuren tot uitdrukking te brengen terwijl men zakelijke kleding draagt. Het is natuurlijk belangrijk dat iemand zich comfortabel voelt in zijn of haar kleding.