Als je jouw garderobe eens goed bekijkt, zie je vaak dat je eigenlijk altijd voor dezelfde kleuren en kleurcombinaties kiest. Misschien is het ene kledingstuk iets lichter of donkerder van kleur dan het andere, maar vaak grijp je terug op dezelfde tinten. Daar is niets mis mee: je houdt bijvoorbeeld gewoon van de veelzijdigheid van zwart of vindt blauw een ideale kleur om mee te combineren.

Als je een favoriet kleurenpalet hebt geldt dat niet alleen voor je kleding. Als je make-up koopt kies je tussen een knalrode lippenstift of juist een kleur die minder opvallend is. Ook voor je interieur en accessoires maak je die afweging: vindt je een trendy paarse bank mooi of kies je voor natuurlijke kleuren met tijdloze sisal vloerkleden, houten meubels en veel planten?

Smaken verschillen

Smaken verschillen en gelukkig heb je het zelfvertrouwen om te kiezen wat je mooi vindt, zonder je iets aan te trekken van wat anderen vinden. Toch zou je graag eens wat meer kleur toevoegen aan je garderobe, maar twijfel je over wat bij jou past. Dan is het handig om te weten welk kleurtype je bent. Om dat te weten te komen kun je een test doen. Hiervan zijn er veel online te vinden.

Vier kleurtypes

Welke test je ook doet, meestal wordt er uitgegaan van vier verschillende kleurtypes. Deze zijn geïnspireerd op de vier seizoenen en hebben allemaal hun eigen kenmerken. Voor ieder kleurtype zijn er passende kleuren om te dragen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

  • Lentetype: Je hebt een lichte huid met een roze ondertoon. De kleur van je ogen is blauw of groen, in allerlei tinten. Je haarkleur varieert van goudblond tot donkerbruin, met een warme uitstraling. Bij een lentetype staan bijvoorbeeld de volgende kleuren goed: goudgeel, camel, koraalrood, gebroken wit, groen en donkerbruin.
  • Zomertype: Als je een lichte huid hebt die snel verbrandt, ben je waarschijnlijk een zomertype. Je haar is asblond of bruin en heeft net als je huid een koele ondertoon. Je ogen zijn grijs, blauwgrijs of lichtbruin. Wit, zachtgeel, blauwgroen en roze zijn kleuren die jou mooi staan, net als blauw en grijs in koele tinten.
  • Herfsttype: Je huid is licht maar heeft een warme gloed. Je haar is donker van kleur. Je ogen kunnen alle kleuren hebben, maar zijn nooit erg licht. Je staat mooi met warme en donkere kleuren, zoals koraalrood, donkergroen, aubergine en roesttinten.
  • Wintertype: Je huidskleur kan net als de kleur van je haar variëren van licht tot heel donker, met een koele ondertoon. Je ogen zijn meestal donker. Kies als wintertype voor zwart, donkerpaars en zilver, gecombineerd met alle koele kleuren.

Tip: Als je er zelf niet helemaal uitkomt kun je de hulp inroepen van een kleurenconsulent. Dan weet je zeker dat je geen kleding koopt die ongedragen in je kast blijft hangen, omdat de kleur toch niet mooi blijkt te staan.