Bijna niets is veranderlijker dan ‘mode’. Iets wat het ene moment in de mode kan zijn, kan een paar maanden later weer uit beeld verdwijnen. Wat is mode eigenlijk? Bij kleding spreekt men vaak van mode als een bepaalde stijl op een bepaald moment aantrekkelijk wordt gevonden. Vroeger werd dit voorgeschreven door de toonaangevende modehuizen, maar tegenwoordig kunnen veel meer factoren een rol spelen. Mode kan ook op straat ontstaan, waarna de trends worden opgepikt door de verschillende modebedrijven. Voor de modebedrijven is het prettig dat er mode bestaat, hierdoor blijven mensen alsmaar nieuwe kleding kopen, want als kledingstukken uit de mode zijn, worden ze vaak niet meer gedragen en vervangen voor nieuwe kledingstukken.

De nieuwe collectie

In het prêt-à-porterseizoen worden veel modeshows gehouden met de nieuwe collectie voor het komende jaar. Het is dan nog niet zeker of het inderdaad een trend wordt. Dit wordt bepaald door een aantal factoren. Hoeveel mensen gaan deze kledingstukken kopen en wie koopt het? Wat schrijft de media erover? Wordt het positief ontvangen of wordt er negatief over geschreven? Als bekende mensen, zoals filmsterren of artiesten met bepaalde kledingstukken worden gespot, slaat de nieuwe stijl vaak eerder aan. Meestal duurt het wel even een tijdje eer een bepaalde stijl echt een trend wordt.

Haute couture of confectie?

Belangrijke spelers in de modewereld zijn natuurlijk de steden Milaan, Parijs en New York. Hier laten de toonaangevende ontwerpers meestal hun nieuwste creaties op de catwalk zien. Mode is iets wat al heel lang bestaat en ook het verschil in prijs wat betreft kledingstukken is niet iets van de laatste tijd. Vroeger was dit zelfs nog duidelijker. Aan de kleding kon je namelijk vaak zien uit welke klasse iemand kwam. Natuurlijk zien we vandaag de dag ook nog wel het verschil tussen haute couture en confectiekleding. Het is wel zo dat de lijnen vervagen en zeker de jeugd heeft een duidelijke voorkeur voor de dure merken. Daarbij komen steeds meer haute couture merken naast hun exclusieve lijn ook met een lijn die voor de iets kleinere beurs toegankelijk is.

Niet dat het dan ineens heel goedkoop is, er hangt nog steeds een aardig prijskaartje aan en hierdoor blijft het ook nog steeds gewild. Er zijn ontzettend veel mensen die er een enorme waarde aan hechten om iets van zo’n merk in hun bezit te hebben. Het geeft ze toch een soort van ‘status’.

De influencer industrie

Mode is niet iets wat alleen bij kleding, tassen of kapsels voorkomt. Je ziet het ook terug in interieurstijlen en dus ook in de meubelbranche of woninginrichting. Ook op andere vlakken ontdek je vaak een modebeeld of ook wel een trend genoemd. Zo is het de laatste jaren hot om je jeEigenTaart te laten ontwerpen, draadloze oordopjes te hebben of overal sneakers onder te dragen. Tegenwoordig bestaan er op de social media ook influencers die bepaalde producten of stijlen promoten. Als een bepaalde influencer veel volgers heeft en succesvol is, dan is de kans groot dat het product of stijl ook aanslaat bij zijn of haar volgers.