Schoenen zijn tegenwoordig

veel meer dan alleen een essentieel kledingstuk dat je voeten tegen scherpe ondergronden beschermd. Zoals vrijwel ieder kledingstuk, kun je schoenen in veel gevallen als statement piece beschouwen. We hebben allemaal een andere smaak, allemaal een ander type schoen dat we mooi vinden en schoenfabrikanten zorgen er ook veelal voor dat al deze verschillende mensen een schoen vinden die bij ze past.

Maar het fenomeen om schoenen te zien als een middel om je persoonlijkheid uit te beelden begon natuurlijk ergens. De eerste schoenen waren bijvoorbeeld inderdaad niets meer dan een kledingstuk dat ervoor zorgde dat er geen scherpe objecten in je voeten zouden steken, maar op een bepaald moment in de geschiedenis veranderde dit.

De middeleeuwen (500-1500)

De middeleeuwen brachten een groot, nog steeds bestaand fenomeen op de markt. Voor de eerste keer in de geschiedenis, kregen schoenen een hak. Deze schoenen werden in deze tijd ook door mannen gedragen.

In midden Europa werden er laarzen van leer gemaakt. Het leer wat hiervoor werd gebruikt was flexibel, maar nog steeds sterk genoeg om de voeten te beschermen. Het voordeel van deze schoen was dat hij in alle tijden van het jaar gedragen kon worden. Als het koud werd, werd de binnenkant gevuld met wol en bont.

De middeleeuwen waren ook de tijd dat puntschoenen op de markt kwamen. Je kunt deze vergelijken met de hedendaagse, puntige Chelsea boots.

De vroegmoderne tijd (1500-1919)

In deze tijd werd de schoenenmode voor het grootste gedeelte gedomineerd door mannen. Rijke vrouwen droegen uiteraard ook luxe schoenen, maar het zicht ervan maakte niet veel uit. De schoenen zaten namelijk verborgen onder de lange rokken die in deze tijd gedragen werden.

De mode veranderde niet heel snel in deze tijd. Wat het meest opviel is dat mannen hoge hakken droegen om te laten zien dat ze veel macht hadden. De plateauzool stamt uit deze tijd. De puntschoenen werden vervangen door een zelfde soort schoen, met een rondere voorkant.

Vooral tijdens de barok en rococo periode werden schoenen gemaakt van dure materialen. Het was echter pas aan het begin van de negentiende eeuw dat mensen echt keuzes konden maken over het type schoen dat ze wilden dragen. Vanaf nu werden er meerdere soorten schoenen gemaakt.

De moderne tijd (1919 – nu)

In deze tijd vonden de grootste veranderingen op het gebied van schoenmode plaats. Popcultuur zorgde ervoor dat mensen zich af wilden gaan scheiden van de massa waardoor schoensoorten ontzettend begonnen te variƫren. Er werden verschillende soorten hakken ontworpen, plateauzolen werden populair en de kleuren en vormen van de schoen bleven met de jaren mee veranderen.

In deze tijd kwamen sportschoenen en sneakers ook in de mode. Het werd weer belangrijk om in het dagelijks leven comfortabele schoenen te dragen.

Misschien is het lastig voor te stellen dat er vroeger lang niet zoveel keuze was als dat we nu hebben, maar deze interessante geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat we schoenen nu kunnen gebruiken om onze persoonlijkheid te laten zien.