Hoewel mode vroeger vooral een vrouwelijke aangelegenheid was, zijn er tegenwoordig steeds meer grote modehuizen die zich richten op de mannelijke modeconsument. Waar merken als Louis Vuitton, Gucci, Prada, Dior en Moncler zich vroeger met name richtten op de vrouw, maken zij nu ook veel verschillende kledingstukken voor mannen. Ook op de catwalk zijn veel verschillende mannelijke modellen te zien. Hoewel de gemiddelde man nog steeds niet bereid zal zijn om in al te excentrieke haute couture te lopen op straat, zijn mannen wel steeds meer bereid om veel geld neer te tellen voor kledingstukken waar een merk van een groot modehuis op staat.

Deze trend is niet echter niet nieuw. Gedurende de geschiedenis zijn er vaker mannen geweest die zich comfortabel voelden in de creaties van grote modehuizen die zich met name richtten op kleding voor vrouwen. Pas sinds een paar decennia is het echter gebruikelijk voor mannen om openlijk geïnteresseerd te zijn in mode. In de praktijk uit zich dit tegenwoordig vooral in het aanschaffen van dure parfums, onderbroeken, T-shirts en spijkerbroeken.

In Italië en Frankrijk, modelanden bij uitstek, is het erg gebruikelijk dat mannen een persoonlijke stijl hebben en een voorkeur voor een bepaald modemerk. Zo zijn er mannen die altijd hun overhemden kopen bij een bepaald modehuis, en hun pakken bij een ander. In Nederland is dit echter nog niet gebruikelijk. De meeste Nederlandse mannen zijn echter tegenwoordig wel bekend met minstens een aantal grotere modehuizen.

Ook bekende mensen, zoals acteurs en atleten, dragen bij aan het succes van modemerken onder mannen, zowel in Nederland als daarbuiten. Zo dragen veel bekende Hollywood-acteurs dure modemerken. Op deze manier wekken deze bekende acteurs bij de gewone man de indruk dat een duur modemerk bijdraagt aan je status en exclusiviteit. Vervolgens worden deze modemerken ook bekender bij de gewone man, die de duurste kleding niet kan betalen maar wel bereid is om een duur parfum of T-shirt te kopen.

Het lijkt erop dat deze trend bovendien blijvend is. Mannen zijn de sterkst groeiende groep modekopers. In opkomende economieën als India en China worden ook steeds meer nieuwe modewinkels geopend, omdat steeds meer mannen daar bereid zijn geld uit te geven aan dure modemerken. De groei van dure exclusieve modehuizen onder de mannelijke modeconsument kan op deze manier dus nog wel een aantal jaar doorgaan.