Hiphop en rap zijn niet de eerste muziekgenre’s die een innige band hebben met de modewereld. Hoewel hiphoppers en rappers misschien de populairste artiesten van deze tijd zijn, waren dit een generatie geleden de rocksterren. Deze rocksterren hadden in hun tijd een zeer vergaande invloed op het modebeeld in die tijd, een invloed die in sommige gevallen nog voortduurt tot op de dag van vandaag.

Het begon al met de Beatles in de jaren zestig. Paul McCartney en John Lennon waren ware sekssymbolen in hun tijd. Onderdeel van deze status was hun kledingstijl. Door hun nonchalante kledingstijl, wat in die tijd erg bijzonder was, weken zij af van het heersende modebeeld in die tijd. Dit hielp hun status als rockers te vestigen, maar had ook invloed op het modebeeld. Doordat hun muziek de populairste muziek ter wereld was in de jaren ’60, werd hun kledingstijl ook razend populair. Veel mensen die deze tijd bewust hebben meegemaakt, hebben dan ook nog foto’s van zichzelf in kleding die duidelijk ge├»nspireerd lijkt op de look van de Beatles.

Hierna kwamen de rockers van de jaren ’80. Deze hadden een hele andere kledingstijl welke heel erg afweek van de Beatles McCartney en Lennon. Denk bijvoorbeeld aan het uiterlijk van rockers Bon Jovi: veel leer, haarlak en uitbundige outfits. Niet alleen de kledingstijl, maar ook de haardracht en het hele uiterlijk waren over de top mode-statements van deze generatie rockers. Onder invloed van deze rockers zijn items zoals leren jassen doorgedrongen in het straatbeeld van de mode. Veel modehuizen in die tijd maakten ook collecties met leren jassen en andere items die rechtstreeks uit een rockshow afkomstig leken. Modehuizen tegenwoordig verwijzen weer terug naar deze trends, onder andere door strakke spijkerbroeken en nieuwe soorten leren kledingstukken zoals jacks.

De jaren ’90 rockers hadden een meer ingetogen look, denk aan Kurt Cobain. Deze look is echter minstens net zo invloedrijk geweest als die van zijn voorgangers. Typerend voor de mode die rockers uit de jaren ’90 droegen is een bepaalde nonchalance, wellicht te vergelijken met de skate-mode. Veel lange haren en sombere kleren zetten de toon. Zoals de rappers tegenwoordig, hadden veel rockers in die tijd invloed op de mode. Zo namen veel modellen op de catwalk in die tijd de kapsels van rockers als Kurt Cobain over.

Op dit moment zijn de jaren ’90 weer helemaal terug in de mode, waardoor te verwachten is dat ook verwijzingen naar jaren ’90 rock weer opduikt in de mode van bekende modehuizen, zowel op de catwalk als op straat.