Wellicht het meest in het oog springende voorbeeld van mode die zijn oorsprong heeft in straatculturen, is sportkleding. Veel kledingstukken die oorspronkelijk bedoeld waren om te dragen tijdens het sporten hebben hun weg gevonden naar de mainstream mode. Sportkleding die wordt gedragen als mode is het beste voorbeeld van straatmode, omdat het dragen van deze kleding in de vrije tijd ooit absoluut ‘not done’ was. Als men kijkt naar de kleding die mensen droegen in de jaren vijftig, valt het op dat iedereen er voor moderne standaarden erg formeel uitziet. Tegenwoordig draagt iedereen in zijn vrije tijd T-shirts, sneakers of petjes. Dit zijn allemaal kledingstukken die hun oorsprong vinden op het sportveld of met sport te maken hebben.

Denk bijvoorbeeld aan sneakers. Alle informele, vrijetijdsschoenen die de meeste mensen tegenwoordig dragen kwalificeren als sneakers. Sneakers zijn schoenen die een kunststof zool hebben, en verder uit leer, stof of kunststof bestaan. Dit staat in contrast met de schoenen die men voor de uitvinding van sneakers droeg, zoals nette puntschoenen van leer. De eerste vormen van sneakers duiken op in de vorige eeuw op het basketbalveld in de vorm van All Stars van Converse. Deze schoenen waren dus bedoeld om op te basketballen, maar zaten zo lekker dat men deze in Amerika ook buiten sportsituaties begon te dragen. Deze trend zette al snel door naar de rest van de wereld, waarna ook andere soort sneakers ontworpen werden.

In de jaren ’90 werd Adidas van een sportmerk in een klap een modemerk, doordat de witte sneakers die zij maakten ook in het dagelijks leven door mensen gedragen werden. Op deze manier is een sportievere look onderdeel geworden van ons dagelijks modebeeld.

Ook het T-shirt is een voorbeeld van een kledingstuk dat eigenlijk bedoeld is als onderkleding, of om in te sporten. Men droeg dit vroeger niet als los kledingstuk zonder iets er over heen, maar tegenwoordig doet men niks anders.

Door het toenemende gebruik van kleding die van oorsprong bedoeld was om in te sporten, kan men zeggen dat ons modebesef sterk beïnvloed is door sportkleding. Deze trend zet nu nog steeds door, doordat sporters zoals basketballers en voetballers door veel mensen nog steeds worden gezien als toonaangevende modieuze voorbeelden die bepalen wat men op straat draagt.